Groot nieuws!

De Bovenste Plank vzw komt op de valreep van 2022 nog met groot nieuws naar buiten. De afgelopen twee jaar was het ons niet gelukt om naast onze jaarlijkse fototentoonstelling nog een andere evenement op poten te zetten.

Daarom komen we nu met maar liefst 2 evenementen:


JAN DE SMET – DE MUZIEKWINKEL

Zaterdag 31 maart 2023 houdt Jan De Smet halt in de kerk van Bouwel met “De Muziekwinkel”.

Van 1970 tot 1975 werkte Jan De Smet (1953) als “gerant” in de legendarische (maar nu al lang ter ziele gegane) muziekhandel De Monte in de Adegemstraat in Mechelen.

1970 was ook de primaire start van een muziekverhaal dat via De Snaar (en later) De Nieuwe Snaar 43 jaar ononderbroken doorliep tot einde 2013. Sindsdien speelde Jan in talloze kleine en grote muzikale projecten van zeer gedifferentieerde en uiteenlopende stijl.

De Muziekwinkel brengt een symbiose van al deze verschillende elementen waarin de veelzijdige muzikant zal trachten om geen enkele keer hetzelfde instrument te bespelen. En dat helemaal Solo. Jan zal dan ook vergezeld worden door (vermoedelijk meer dan) twintig muziekinstrumenten.

Tickets zijn te koop via deze link.


GUIDO BELCANTO & ROLAND: LES STRATIERS DE LA CHANSON

17 februari 2024 – OLV Kerk Bouwel

Vraagt men zich af wie hier bij ons de meest vooraanstaande folk- en bluesartiest is, dan zal het antwoord unaniem luiden: Roland.
Vraagt men zich af wie hier bij ons de meest vooraanstaande zanger van het levenslied is, dan is het antwoord klaar en duidelijk: Guido Belcanto.

Beide artiesten zijn op hun respectabele leeftijd welhaast uitgegroeid tot mythische proporties, het zijn waarachtige cultfiguren, mannen van vele oorlogen en still standing strong.


“Soort zoekt soort” zegt Roland, het kon dus niet anders dan dat de twee heren elkander op een dag zouden tegenkomen, het stond in de sterren geschreven.
Bovendien is er een link tussen de twee waar je niet omheen kunt: ze zijn allebei begonnen als straatzanger! Zoiets schept een band die niette onderschatten valt.

Ze speelden muziek om te overleven en waren content met wat hen werd toegestopt. Ze gingen het avontuur aan en dachten geen moment aan een ‘carrière’. Twee straatzangers die de handen in mekaar slaan, dat zijn dus Les stratiers de la chanson.

Dat de muziekgenres waarin beiden actief zijn, op het eerste gezicht weinig gemeenschappelijk hebben, is bedrieglijk.
Guido is een absolute kenner en liefhebber van folk- en bluesmuziek en Roland is zeer goed op de hoogte van het genre dat men smartlap noemt en kijkt daar absoluut niet op neer.

Bij een eerste gesprek tussen de twee over het repertoire dat ze willen spelen, kwam er na een kwartier tijd al een tiental songs tevoorschijn die ze beiden in het hart dragen. Oude cowboyliedjes van Ramblin’ Jack Elliot, de smartlappen van de Zangeres zonder Naam, de blues van Ferre Grignard, liedjes in het Vlaams, Engels, Frans en zelfs Spaans.

De liederenschat en kennis van het oude repertoire die de twee stratiers bezitten is vrijwel onmetelijk. Voeg daaraan toe het rijke, gevarieerde, sublieme gitaarspel van Roland en de mooie doorleefde stem van Guido en je hebt een gouden combinatie.

De band die de twee oud-strijders zal ondersteunen is niet van de minste: Ad Cominotto (vooral bekend van zijn samenwerkingen met Arno) op accordeon en piano, Jasper Hautekiet (The Rhythm Junks,
The Bony King of Nowhere, Douglas Firs enz) op contrabas en een nog te bepalen muzikant op drums.

Een niet te missen muzikale hoogmis!

Tickets zullen beschikbaar zijn vanaf november 2023!


Voor meer info kan je steeds terecht op www.debovensteplank.be of op het nummer 0485/621863.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *